Balatonfüred

Szénsavas források, remek borok ...

Balatonfüred - ismerd meg

Balatonfüred a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. Ismertségét a Balaton közelsége mellett elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti.

A történelmi hangulatot árasztó kisváros több mint kétezer éves múltra tekint vissza, de igazán jelentőssé csak a XIX. században vált. Híres költők, írók, politikusok töltötték itt a nyarat, lelték gyógyulásukat.

 Vonzereje gyönyörű fekvésében, szénsavas forrásainak gyógyhatásában, a felvidéken termő zamatos, jó boraiban, de legfőképpen az ott élő emberek vendégszeretetében rejlik. Történelmi, kulturális hagyományaik, évtizedekre visszatekintő rendezvényeik és természeti kincseik minden évszakban a városba csábítják az érdeklődőket.

A XVIII. század építészeti remekei, a Nagyvendéglő, az Állami Kórház, a Kossuth Lajos-forrás kútháza, Pálóczi Horváth Ádám nagyobbik háza, Széchenyi Ferenc kastélya , ma is meghatározzák városunk hangulatát.

Balatonfüred az 1800-as években, a reformkorban indult fejlődésnek. Kedvelt találkozóhelye lett a haladó szellemű politikusoknak, művészeknek, történelmi, kulturális szerepe ekkor volt a legkiemelkedőbb. E korból számos műemlékkel, jelentős épülettel, hagyománnyal rendelkezik a város: 1825-ben itt, a Horváth-házban rendezték meg az első Anna-bált.

Programok

  • Jókai Napok és bablevesfőző-verseny
  • Balatoni Hal- és Borünnep
  • Kékszalag vitorlás verseny
  • Balatonfüredi Művészeti Fesztivál
  • Anna-bál és Kísérőrendezvényei
  • Borhetek
  • Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny 
mandarin-logo132W.png
csopak.jpg
bor.jpg

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Balatonfüred ősi bortermelő település, Füred környékén ősidők óta termesztenek szőlőt. Városunk a Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidék központja. 1987-ben Rómában Balatonfüred elnyerte a "Szőlő és bor nemzetközi városa" kitüntető címet.

A borvidékhez összesen 6350 ha szőlőterület tartozik, az országos átlagnak megfelelően, ennek mintegy harmada áll művelés alatt. A dűlők túlnyomó többségét az első osztályba sorolja a bortörvény.

Legismertebb borok: Olaszrizling, Rizlingszilváni, Muskotály, Tramini, Zweigelt.

Balatonfüred városa a Borút Egyesület tagjaként segíti a szervezet munkáját, hogy a vendégváró boros gazdák és a borkedvelő turisták közös megelégedéssel egymásra leljenek.

Az évente augusztusban megrendezett Füredi Borhetek az egyik leglátogatottabb borünnep Magyarországon. A Balaton parton húzódó csodálatos szépségű Tagore sétányon a szőlősgazdák felverik sátraikat, és legjobb boraikat kínálják 2 héten át az ide látogatóknak.

Szeptember közepe táján évente megrendezik a Szüreti Felvonulást. A borosgazdákból, borrendekből, néptáncosokból, lovas kocsikból, lovas huszárokból álló menet fúvószenekari kísérettel végigvonul a városon, közben alkalom nyílik megkóstolni a zamatos borokat.

Szeretettel látjuk!

Látogasson el Balatonfüredre, a Mandarin Apartmanba, és pihenje ki magát nálunk!

Visszatérő vendégeinkket kedvezménnyel várjuk balatoni szálláshelyünkön!

Kövess minket

Térkép

© 2020 Copyright. Created by pantelics.hu